Dalmacja - Chorwacja - położenie, plaże, parki i atrakcje turystyczne.
Autorem artykułu jest CreSEO
Po przeczytaniu tego artyukułu dowiesz się podstawowych informacji o Parkach Narodowych w Dalmacji, plażach, kuchni, oraz tego czym wyróżnia się Dalmacja.
Położenie Dalmacji
Obszar Dalmacji stanowi największą atrakcje turystyczną Chorwacji. Kraina ta rozciąga się na wschodnim wybrzeżu Adriatyku od wyspy Pag aż po Chorwacką Zatokę Kotorską. Dalmacja tworzy pas o długości około 400km i szerokości dochodzącej do 50km. Rejon Dalmacji obejmuje również około 1000 wysp i wysepek, które stanowią prawdziwy turystyczny skarb tego regionu.
Parki Narodowe Dalmacji
W Dalmacji słynącej z piękna przyrody utworzono cztery parki narodowe chroniące najcenniejsze pomniki przyrody.
• Paklenica położony w Północnej części regionu składa się z dwóch kanionów: Mala i Velika Paklenica, w pobliżu znajduje się również zbudowany na przełomie lat 40 i 50 podziemny kompleks zbudowany dla dyktatora Jugosławii.
• Kornati składający się licznych w większości niezamieszkałych wysepek
• Krka słynący z wspaniałych siedmiu wodospadów
• Mljet obejmujący swoim obszarem tereny wokół dwóch jezior, które poprzez wąskie cieśniny posiadają polaczenie z Adriatykiem, tereny parku należą do najbardziej zalesionych w Chorwacji.
Parki te stanowią znakomite miejsce do podziwiania niezmienionej ludzką ręką przyrody.
Dalmatyńskie plaże
Plaże rejonie Dalmacji są miejscem gdzie występują łagodne warunki klimatyczne warunkowane wpływem morza. Dzięki temu opalanie się na dalmatyńskich i korzystanie z kąpieli w Adriatyku nie wiąże się z upałami znanymi z plaż równikowych. Plaże dalmatyńskie utrzymane są w znakomitej czystości i zapewniają spokojny wypoczynek wszystkim turystą.
Kuchnia dalmatyńska
W dalmatyńskiej kuchni królują owoce morza. Znakomite potrawy są przygotowane zarówno z ryb jak i innych owoców morza. Ciekawą potrawą są Gredele przygotowywane z ryb i warzyw pieczonych na ruszcie. Potrawą dostarczającą ciekawych wrażeń smakowych jest Buzaru będący specjalnym sposobem przyrządzania małż, ostryg i krewetek. Skorupiaki przyprawia się czosnkiem pietruszką i regionalnymi przyprawami. Następie obtacza się w bułce tartej i nasącza winem oraz oliwą. Tak przygotowane owoce morza gotowane są następnie na dużym ogniu do otwarcia skorupek. Dalmatyńska kuchnia posiada również nieznane gdzie indziej desery. Znakomitym przykładem jest Rozata, czyli smakołyk z mleka, karmelu i jajek. Prawdziwy sekret niepowtarzalnego smaku potraw w tym rejonie kryje się sposobach przyrządzania przekazywanych od dawna kolejnym pokoleniom.
---Autor: Sebastian Jągowski - Prawa do artykułu należą do Grecja Wczasy.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz